KRISTERS MAGISKA FLÄSKFILÈ OCH GLAZE

 
 
Kanske är det dags att fylla på grillreceptbanken för alla semesterfirare där ute för jag hoppas att grillen har stått nästintill varm hela denna fantastiska sommaren så ni börjar få slut på idéer. Här kommer ett recept med fläskfilé som går utmärkt att göra när man ska laga mat till ett större sällskap och vill förbereda matlagningen dagen innan.
Det diskuteras fram och tillbaka bland kockar och andra matintresserade om hurvida köttet blir mer smakrikt om man förkokar det innan man lägger det på grillen eller ej. Jag har testat båda delarna och kan i ärlighetens namn säga att jag inte märker någon större skillnad, däremot underlättar det mycket och man sparar mycket tid om man förkokar köttet. Det magiska med denna fläskfilé oavsett vilket man föredrar att göra är iallafall glazen som man lägger på köttet och det är den som gör hela alltet.
 
Beräknat till 3 fläskfiléer
Glaze
0.5 dl muscovadosocker
0.5 dl honung
0.5 dl ketchup
0.5 dl soja
lite ingefära
ett par pressade vitlökar (3-5 st)
 
Fläskfilé
1 köttbuljongtärning
0.5 liter vatten
1 äpple
1 morot
1 lök
salt, svartpeppar, chili, timjan
en skvätt rött vin
lite soja
 
Gör såhär: GLAZE: Blanda samtliga ingredienser i en kastull på spisen och låt koka upp. Rör om så att sockret smälter och ställ sedan åt sidan för att svalna, Konsistensen blir då lite tjockare och segare, precis som den ska vara.
FLÄSKFILÈ: Dela äpple, lök och morot i stora bitar. Rensa fläskfilén och lägg tillsammans emd samtliga ingredienser i en stor gryta med lock. Låt koka upp och koka i 5-7 minuter, under lock. Låt sedan köttet vila lite.
GRILLNINGEN: Antingen grillar du köttet direkt när det har kokat och efter att det har fått vila lite eller så gör du ovanstående steg i förväg och precis innan det är dags att äta så grillar du köttet. Grilliningen är ingen större utmaning eftersom köttet redan har förkokats men den behöver den krispiga och goda grillytan och den måste få upplevas tillsammans med glazen ovan. När det är dags att grilla så kleta på rikligt med glaze runt om hela köttet (låt glazen vara rumstempererad för bästa resultat) och grilla sedan på hög värme så att den får en fin yta. Addera ytterligare glaze under grillningen. Vänta några minuter innan du skär i köttet och delar.