GRILLAD LAX MED KALL SÅS OCH SALLADI måndags kväll åt vi kvällsmat ute på balkongen för första gången i år. Det blev färsk grillad lax (i grillpanna dock) med en god kall sås och en härlig blandsallad till. Vi försöker att inte äta riktigt så mycket kolhydrater denna veckan på P:s efterfrågan. Faktum är att det går alldeles utmärkt om man bara är förberedd på det och har bra och goda kompelment till det hemma.
FÖRDELAR MED HANDLELISTA: Jag brukar alltid göra en ungefärlig veckomeny för vad vi ska äta och sedan inhandlar jag ingredienser efter det. Att göra på detta vis  är mycket effektivt på flera håll. Det går snabbare att handla eftersom man vet vad man ska köpa, man handlar inte massa onödiga saker som inte kommer till nytta och blir dåliga som man tillslut kanske behöver slänga samt när det väl är dags att laga maten då vet man redan vad som finns för rätter att välja bland. :)
Receptet nedan är för mig typisk sommarmat men passar såklart utsökt alla årets dagar.


2 portioner:
400 g färsk lax
Citroneppar, paprikapulver, vitpeppar och lite salt
Blandsallad
Cocktailtomater
Paprika
Gurka
Färska rädisor
Fetaost
Rödlök

Kall sås:
2 dl gräddfil
1/4 rödlök
1-1,5 msk finhackad dill
1/2 liten vitlöksklyfta
2 msk löjrom/stenbitsrom
lite salt

GÖR SÅHÄR:
Finhacka rödlök och vitlök. Blana gräddfil, 1/4 rödlök, dill, vitlök, löjrom/stenbitsrom och eventuellt lite salt. Låt stå lite kallt en stund. Hacka grönsakerna och blanda till en sallad. Ringla gärna lite olivolja och citron över om du har. Krydda laxen på ovansidan och låt gärna skinnet vara kvar på ena sidan när du steker. Stek på båda sidor till laxen har blivit nästan klar, tid varierar beroende på storlek men ca 8 minuter kan nog tänkas behövas. Ställ sedan in i ugnen 5-15 minuter på 180 grader, även här varierar tiden efter tjocklek på bitarna. Färdigt att servera!