LINGON & KOLAPAJ

 


Efterrätter är ite vår starka sida här hemma. Ja,alltså att baka dem är inte problemet utan snarare att när man väl ska äta efterrätten så är man så mätt av maten att man inte orkar med den också. Eftersom vi lärt oss detta med tiden har det resulterat i att vi inte särskilt ofta gör efterrätter men för någon helg sedan var ett undantag. Eftersom jag ha ren alldeles för stor hög med recept att göra slog vi slag i saken och betade av ett av recepten och det är vad ni får här idag. n lingon och kolapaj. Perfekt kombination tänker ni, med det söta och det syrliga och visst var det så. Dock har jag ändrat receptet något då jag tyckte att det blev lite väl syrligt av longonen men om man gillar detta kan man altså addera ytterligare 1 dl lingon än vad som står. Och är man inte förtjust i lingon så går det också alldeles utmärkt att byta ut det mot hallon eller liknande istället. 
 
Ingredienser
350 g smör
1.5 dl florsocker
4.5 dl vetemjöl
1.5 dl vispgrädde
1.5 dl ljus sirap
1 msk kakao
1 dl lingon (alternativt hallon)
 
Gör såhär: Dela 200 g av smöret i tärningar och blanda tillsammans med florsocker och mjöl. Arbeta ihop till en deg och tryck ut i en pajform. Stå i kylen minst 40 minuter.
Smält 150 smör i en kastrull tillsammans med strösocker, sirap, vispgrädde och kakao. Rör om så att det inte bränns i botten och låt koka till en temperatur på 120 grader. (mät med en kökstermometer). Ta sedan av kastrullen från plattan och låt svalna något.
Sätt på ugnen på 200 grader och picka pajskalet med en gaffel på några ställen. Grädda sedan i mitten av ugnen 10-15 minuter.Ta ut pajskalet från ugnen och fyll upp med kolafyllningen. Avsluta med att fördela bären överst. Ställ sedan pajen i kylen i minst en timme innan servering så att kolan hinner stelna.