HEMMAGJORD PIZZA MED SMAK AV ITALIEN

 
Makroekonomi, massa skratt, och en stor godispåse så går tiden av bara farten när man tentapluggar. Trött i huvudet blir man dock. Tur att jag laddade upp såpass bra i matväg häromdagen för att kunna maximera enerigknölarna. Pizza stod på schemat med P, Louise och Marcus. En klassisker på plåten och en ny variant på andra plåten testades fram. Receptet låg under kategorin "inte såsig med creme fraiche och grädde" som P har bestämt hemma denna veckan. Faktum är att hemmagjord pizza är faktikst inte särskilt onyttigt. Kanske inget att äta varje vecka men kul att laga tillsammans när kreativiteten flödar. Bjuder därför idag med mig av goesmakerna som är väl värda att testa. 
 
Pizzadeg för 4 personer:
25 g jäst
2 1/2 dl ljummet vatten (37 grader)
2 msk olivolja
1/2 tsk flingsalt
3 dl vetemjöl
3-4 dl grahamsmjöl
(önskar man inte riktigt så grov deg eller grövre går det bra att byta ut mot valfri mjölsort. Det viktiga är att det är att man har minst hälften vanligt vetemjöl) 
 
Fyllning:
Grön pesto
Gul lök
Champinjoner
Soltorkade tomater
Lufttorkad skinka
Chevré
Vitlök
Riven ost
Rucola
Havssalt, svartpeppar
 
Gör såhär:
Finfördela jästen i en bunke och slå på de ljumna vattnet. Rör om och låt jästen lösa upp sig. Tillsätt sedan salt och olivolja och blanda ner mjölet i omgångar. Arbeta till en smidig deg och ställ på jäsning ca 1 timme. Kavla ut till en fin deg och lägg på ett bakplåtspapper som är inoljat. Byt ut tomatsåsen mot ett lager med pesto. Hacka lök, champinjoner och soltorkade tomater och fördela jämnt över pizzan. Lägg på bitar av lufttorkad skinka och fördlea chevréost över. Pressa en vitlöksklyfta över. (Gör inget om de bara hamnar på två-tre ställen på pizzadegen och inte fördelas jämnt). Avsluta med flingsalt, lite svartpeppar och riven ost. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i 15-20 minuter.  Precis innan servering