DANSKT RÅGBRÖD PÅ SURDEG

 
 Så har jag äntligen fått tid till att göra bröd med min surdeg. Att baka med surdeg är absolut inte svårare än något annat bröd men det kräver lite mer tid eftersom degen behöver en längre vila jämfört med vanliga bröd. Danskt rågbröd är ett klassiskt surdegsbröd av grövre karaktär som jag är väldigt förtjust i. Är man nybörjare på surdegsbakning så kan ett danskt rågbröd rekommenderas att baka. Det är inte bra gott och byttigt utan har även en lång hållbarhet. Brödet klarar sig nämligen upp till en vecka utan att det behöver frysas, lämna gärna plastpåsen lite öppen så det kommer in luft då.
 
 
Danskt rågbröd
Blötläggning dag 1
400 g vatten
400 g rågkross
30 g linfrö
100 g solrosfrö
24 g salt
 
Blötläggning från dag 1
160 g vatten
130 g rågsurdeg
250 g fint rågmjöl eller rågsikt
25 g jäst
 
Dag 1
Blanda samtliga ingredienser och låt stå i en bunke över natten. 
 
Dag 2 Botgäring
Blanda samtliga ingredienser och kör i ca 45 minuter på långsam hastighet i en bakmaskin. Låt sedan degen jäsa i degkitteln ca 1-2 timmar. Värm ugnen till 260 grader i god tid innan brödet ska in. Vänd ner degen i ugnsformar och grädda i mitten av ugnen, spruta in rikligt med vatten i ugnen precis när du satt in brödet i ugnen. Sänk värmen omedelbart till 190 grader och grädda i ca 75 minuter eller tills brödet når en innertemperatur på 98 grader. Gräddtiden beror på storleken på bröden så har du en termometer är det ett säkrare mått. Låt sedan bröden svalna innan du lägger det i plastpåse. Låt brödet sätta sig tills nästa dag innan du skär och smakar på det, annars riskerar det att "falla ihop". 
 
 
 

 

Kommentera här: