MÖRKT FILMJÖLKSBRÖD

Bjuder idag på en gammal klassiker! Detta var nog, om jag inte minns helt tokigt, mitt första bröd som jag bakade själv på eget initiativ för några år sedan. Det blev en sådan succé eftersom det smakar så himmelskt gott och är så löjligt enkelt att göra att jag föråt mig på det. Sedan dess har mitt brödbak präglats av surdeg och andra recept men så kom jag på detta bröd häromdagen och kände att det är dags att ge det ett försök igen. Är rädd att jag är fast i beoroende även denna gång. Jag äter vanligtvis inte bröd till frukost men sedan detta bakades har det varit standard till frukost för oss båda. Tillochmed P hade saknat det efter att även han förätit sig på det. Kan ett bröd få mycket bättre betyg än så? Observera att ingredienser kan bytas ut om det är något man inte är särskilt förtjust i.
1 limpa mörkt filmjölksbröd
(Det går utmärkt att byta ut mängden frön, nötter, frukt mot andra mått eller andra sorter. Även mängden grahamsmjöl och rågmjöl kan byta plats).
3.5 dl vetemjöl
(Det går utmärkt att byta ut mängden frön, nötter, frukt mot andra mått eller andra sorter. Även mängden grahamsmjöl och rågmjöl kan byta plats).
3.5 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
1 dl grovt rågmjöl
1/2 tsk salt
1/2 dl solroskärnor
1/2 dl linfrön
1/2 dl hasselnötter
1/2 dl torkade aprikoser/gojibär/russin
5 dl filmjölk
1/2 tsk bikarbonat
1/2 dl mörk sirap
Gör såhär: Sätt ugnen på 175 grader. Blanda mjölsorterna i en separat bunke tillsammans med frukt, nötter, frön och salt. Blanda i en separat bunke filmjölk, bikarbonat och sirap och rör runt försiktigt. Vänd sedan ner filmjölksblandningen i mjölblandningen och rör om ordentligt så det inte blir några mjölklumpar. Degen är ganska lös i konsistensen jämfört med en vanlig bröddeg. Smöra och bröa en form och häll i smeten. Toppa med lite rågmjöl och frön. Grädda sedan i nedre delen av ugnen ca 1.5 timme. (Brödet ska inte vara kladdigt i mitten).Jag lät brödet stå inne i 1.5 timme, sedan stängde jag av ugnen och lät den svalna, tog ut brödet och lindade in i en handduk till morgonen därpå då jag skivade upp det. Lika gott att äta färskt som direkt ur frysen!
