FARMORS TEKAKOR

Dags att bjuda er alla på ännu ett hembakat bröd-recept, även detta från farmor. Gudomligt goda men jag lyckas av någon anledning inte få de lika goda som henne, hur jag än försöker trots att det är precis samma recept. Brödet är som allra godast färskt eller ta upp och tina en liten stund innan det ska ätas, de föredras inte att ligga framme i en påse någon dag för då blir de lätt torrt (min egna uppfattning). Få ingredienser och inget komplicerat moment, nästan lika enkelt som att gå och handla en påse färdigköpt. Perfekt en söndag som denna för att sedan ha till kommande vecka. :)
ca. 70 st tekakor (receptet går utmärkt att halvera)
ca. 70 st tekakor (receptet går utmärkt att halvera)
5 dl havregryn
1 liter mjölk
3 paket jäst
300 g smör
1 tsk salt
0.5 dl socker
2 liter vetemjöl (eller blanda hälften vetemjöl och hälften av någon annan mjölsort)
Gör såhär: Blanda havregryn och mjölk i en bunke och låt stå och svälla några timmar, gärna över natten om möjligt. När det sedan är dags för brödbaket gör följande: Smält smöret. När det är 37 grader så blanda i jästen och smör i en bunke och rör om. Blanda sedan i resterande ingredienser och knåda till en deg. Kavla sedan ut degen ganska tunt, ca. 1 cm tjock. Forma till tekakor och picka dem med gaffel. Lägg på en ugnsplt på bakplåtspapper och låt jäsa i 30 minuter. Grädda sedan i mitten av ugnen i ca 10 minuter på 200 grader.
Gör såhär: Blanda havregryn och mjölk i en bunke och låt stå och svälla några timmar, gärna över natten om möjligt. När det sedan är dags för brödbaket gör följande: Smält smöret. När det är 37 grader så blanda i jästen och smör i en bunke och rör om. Blanda sedan i resterande ingredienser och knåda till en deg. Kavla sedan ut degen ganska tunt, ca. 1 cm tjock. Forma till tekakor och picka dem med gaffel. Lägg på en ugnsplt på bakplåtspapper och låt jäsa i 30 minuter. Grädda sedan i mitten av ugnen i ca 10 minuter på 200 grader.