RÖD VINBÄRSKAKA MED TOSCATOPPING

 

Skördetiden är här och det är hög tid att förvälla och ta vara på det som finns där ute. Röda vinbär är ett av de bär som det finns gott om och som ligger mig varmt om hjärtat. Jag har fått och plockat dessa små röda bär från lite olika håll denna sommaren så nu är frysen uppbunkrad för att klara sig till nästa sommars skörd. Att äta nyplockade röda vinbär i en djup tallrik med mjölk ger mig lyckorus så gott är det samtidigt som det även väcker barndomsminnen från mormor och morfars trädgård där vi satt på gräsmattan och åt kvällsmaten så. Förrutom att äta det just nyplockade som det är eller att göra sylt/gele på dem så kan man också använda dem i kakor och det är precis ett sådant recept som jag ska bjuda på idag. Dagens vinbärskakarecept kräver lite mer tid då detta är med ett täcke av tosca som blir lite lyxigare men det är inte på något vis svårare än att göra utan. 

Du behöver:

Botten:
100 smör
2 st ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
rivet skal av 2 st lime
0.5 dl vispgrädde
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
en nypa salt

Fyllning:
2 dl (rågade) röda vinbär

Toscatopping:
75 g smör
0.75 dl (rå)socker
0.75 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
1.5 msk vetemjöl
1.5 msk mjölk/grädde
2.25 dl riven kokos
ev. en nypa salt

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader, smöra och bröa en form med avtagbara kanter. Smält smöret. Vispa ägg,socker och vaniljsocker till en fluffig smet, tillsätt sedan rivet limeskal, smält smör och grädden. Rör om. Sila sist ner vetemjöl, bakpulver, salt och vispa/blanda till en slät smet. Häll smeten i formen och fördela vinbären jämnt över smeten i formen. Grädda på nedre delen i ugnen i ca. 20 minuter tills kakan har rest sig och fått lite färg på ytan. Gör under tiden toscatoppingen. Blanda samtliga ingredienser i en kastrull på spisen på låg värme och rör om. När kakan stått inne sina 20 minuter, ta ut kakan och fördela toscatoppingen över vinbärskakan. Grädda sedan i mitten av ugnen ytterligare ca. 15 minuter tills kakan fått fin färg och blivit lite krispig. Låt kakan svalna i formen och servera sedan som den är eller till vaniljglass. Går utmärkt att frysa!

 

 
 
 

Kommentera här: