INLAGD VÄSTERÅSGURKA MED SMAK AV VITLÖK


Västeråsgurka med smak av vitlök
500 g västeråsgurka
1 knippe dillkronor
3-6 st vitlöksklyftor
1 l vatten
5 dl ättiksprit
9.5 dl strösocker
1.5 dl salt
1 rågad msk senapsfrön (gula eller bruna)
pepparot (kan uteslutas)
Gör såhär: Tvätta av gurkorna och skiva i den storlek du önskar. Hacka vitlöken grovt. Fördela gurkan tillsammans med dillkronor och vitlök i burkar. Låt koka upp vatten, socker, salt, ättikssprit och senapsfrön. Rör om så att sockret inte bränns i botten. När ingredienserna har löst sig och lagen är klar i färgen och häll sedan detta i burkarna med gurka. Stäng för locket och förvara i kylskåp. Efter ca 3 dygn är gurkan färdig att avnjutas till såväl en leverpastejsmörgås som till biffar eller dylikt.
