APELSIN & MOROTSMARMELAD


 
 
Eller falsk aprikosmarmelad som den även kallas. Enkel att göra och smakar väldigt gott på en hoppebrömacka med en god ost på. Eller på skorpor, eller till kex & ost- you name it. Den passar till det mesta. Enkel att göra och man kan nästan göra den lite spontant en dag när man känner för det eftersom det är så få ingredienser och dessutom sådant som man vanligtvis har hemma, eller iallafall gångavstånd till.
 
Du behöver:
5 st medelstora morötter
4 st apelsiner
2-3 st citroner (2 dl saft)
8 dl vattens
12 dl strösocker (jag hade 9 dl i och för jag önskade något mindre söt)
 
Gör såhär:
Skala och grovriv morötterna. Tvätta apelsinerna och skrubba noga under varmt rinnande vatten. Skär av yttersta skalet på apelsinerna (bara det som är orange). Skär sedan detta i tunna strimlor. Lägg morötterna och apelsinskalet i en gryta. Dela apelsinhalvorna och pressa i saften i grytan. Slå på vattnet och låt koka under lock i ca. 25 minuter på medel-hög värme. Häll sedan på socker och saften av citronerna. Koka nu utan lock till marmeladkonsistens, ca. 1 timme. Rör om ca. var 10:e minut och skumme marmeladen under tiden. När marmeladen är färdig så häll upp i burkar och förslut locken. Låt svalna på dragfri plats.
 

Kommentera här: