RÖDLÖKSCHEESECAKE MED LÖJROM


 
 
Åh- vad var det jag sa i förra inlägget. Nu är våren verkligen påväg! Igår var det över 10 plusgrader, yiiha! Hoppas att alla hade en bra helg- min var grym. I lördags hamnade vi i Varberg i trevligt sällskap och i söndags var vi hemma hos mina föräldrar och hade en riktigt slappardag. Vi åt en lång frukost, tog en lång promenad, satt ute på altanen i solen under varsin filt en lång stund, tog en lång powernap och ett långt bubbelbad. Dagen avslutades sedan med en lång god trerätters och en lång god nattssömn. En lång och en behövlig dag för oss helt enkelt.
Min syster hade gjort en cheesecake till förrätt med rödlök, färska örter och löjrom. Receptet hade hon sett på programmet Halv åtta hos mig som går på fyran. Detta var supergott både som förrätt och är även en bra rätt till ett buffébord. Såklart var det enkelt också:) Hemlighet nummer ett avslöjas i nästa inlägg, jag måste bara berätta för min farmor först vad det är innan ni får veta:)
Förretsen så måste jag göra reklam för något helt annat. I torsdags varvi på Ljust och fräscht-showen med Henrik Schyffert och Fredrik Lindström. Om ni har möjlighet att gå på den så gör det! Det var skrattfest från första till sista minuten!!
 
 
Till en tårta
200 g kavring/ca. 8 skivor
75 g smör, smält
4 st gelantinblad
2,5 dl creme fraiche
300 g philadelphiaost
1,5 st rödlök
1,5 tsk salt
0,5 krm vitpeppar
350 g löjrom
3 msk olivolja
3 msk basilika, gräslök och persilja
 
Gör såhär:
Örtolja: Stöt de färska örterna med olja i en mortel eller en mixer.
Mixa samman kavringen och smält smör till en smulig massa. Ta en rund form och lägg ett bakplåtspapper i botten och kläm fast. Tryck ut kavringssmulorna i formen tills de bildat en bottnen eller om du hellre föredrar att göra i en portionsformar. Blötlägg gelantinbladen. Blanda samman creme fraiche, philadelphiaost, finhackas rödlök, salt och peppar. Tag uppp gelantinblanden ur vattenbadet och smält dessa på svag värme med några matskedar av färskostblandningen. Blanda sedan ner resten av färskostblandningen och rör om. Bred ut detta över kavringsbottnen. Ställ in formen kallt i minst tre timmar.
Servera en bit av denna cheesecake på en ruccolabädd med en klick löjrom över. Ringla örtoljan över och garnera sist med gräslök.