ÄKTA HUSMAN-RÅRAKOR MED STEKT KNAPRIGT FLÄSK OCH LÖKSÅS




Visst tänker man när man läser rubriken ovan att det är typisk mat som våra föräldrar gillar. Det var aldrig något vi åt ofta hemma när jag var liten men varje gång det skulle serveras protesterades det högt. Löksås och potatis till fläsk? Nej Fy! Men.. Så för några veckor sedan kläckte min kära vän Carin ut sig att hon dagen innan hade lagat denna mat och hade fyra rivsår på händerna efter att ha rivit potatisen till rårakorna. Av någon anledning gick jag igång på att testa på rårakor men var fortfarande skeptisk till fläsk och löksås. P fick nys om Carins matlagning och när vi var och handlade någon dag efter låg det helt plötsligt fläsk i korgen. P hade varit i farten- här skulle lagas fläsk, potatis och löksås. Jag protesterade och vi möttes på mitten att jag får göra rårakor om vi ska äta fläsk. Sagt och gjort. Idag skäms jag lite för mina fördomar. Löksåsen smakade inte alls på samma sätt som när jag åt den för flera år sedan, den var ju jättegod! Fläsk köpte vi ett väldigt fint sådant med lite fett på och rårakor var ju en höjdare! Trots att det var väldigt gott blev det en liten portion över som jag tog med mig hem till Örby dagen efter. Min lillasyster smakade och blev även hon förvånad och har lagat det också efter att ha smakat på det.
Det är väldigt simpel och typsik husmanskost som går snabbt att laga men ändå är en vällagad maträtt. Inget att äta varje vecka (för min del kanske) men absolut värt att testa om ni precis som jag inte har ätit detta sedan barnsben.


DU BEHÖVER FÖLJANDE FÖR 4 PORTIONER:
6-8 potatisar
1 ägg
salt
svartpeppar
Fläsk av god kvalité
LÖKSÅS:
2 dl finhackad lök (vi gjorde i smala stänger)
1/2 msk smör
1 tsk strösocker
1 1/2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
1/2 tsk kinesisk soja
2 krm salt
1 krm svartpeppar


GÖR PÅ FÖLJANDE VIS:
Stek fläsk långsamt i en panna till önskad konsistens (vi gjorde de krispiga utan att vara brända och de får man genom att steka på mellanvärme en längre stund och vända på de flera gånger). Lägg sedan på hushållspapper för att få det lite magrare.
Riv potatisarna på den grova sidan av rivjärnet. Blanda det tillsammans med ägg, salt och peppar i en bunke. Rör om.
Smält lite smör i en stekpanna och forma den rivna potatisen till en liknande boll, platta ut i stekpannan med hjälp av en stekspade. Stek varje råraka ca 3 min på varje sida.
LÖKSÅSEN: Fräs löken mjuk i lite smör. Tillsätt knappt 1 tsk strösocker. Pudra över vetemjölet och vispa i mjölken tillsammans med sojan. Tillsätt salt och peppar. Låt koka i ungefär fem minuter och rör om.
Servera tillsammans med stekta rårakor och stekt fläsk.