FÄRSK KRYDDSKOLA OCH VÅRINSPIRATION




Underbara vår! Förra året inredde vi aldrig riktigt vår balkong eftersom de skulle göra omfattande renoveringar där. Trots att nya uteöber uteblev så köpte vi iallafall färska kryddor och lavendel och planterade. Eftersom vi ska flytta nu om några månader vet jag inte hur det blir med detta i år heller. Känns lite onödigt att plantera det nu snart om man ändå ska konka det vidare. Får fundera lite till på den frågan.

I väntans tid på att det blir något varmare så det är dags att plantera färska kryddor utomhus kan man ju såklart köpa krukkryddorna och ha i köket. Det lyfter upp både stämningen, dofterna och matlagningslusten! Det tråkiga med dessa är att de vissnar och blir loja så fort så man får slänga dom. Jag har några tips på hur iallafall jag får mina färska kryddor i köket att hålla lite längre.

När du köpt kryddorna. Ställ ner de i ett glas/vattenbad med skyddsplasten på. Låt de sedan stå där och dra åt sig den mängd vatten de behöver en liten stund.
Är man riktigt duktig kan man såklart plantera kryddorna med ny färsk jord i en kruka/fat, annars kan man som jag i dagsläget ställa dem i genomskilniga glas. På de viset har man koll på när de behöver påfyllning av vatten.


Basilika:
Felet jag har gjort tidigare är att jag har fyllt på vatten så att kryddan alltid står i vatten, men då är min erfarenhet att den nästan möglar till och blir för blöta. Jag brukar därför fylla på med lite vatten (kanske 0,5 dl åt gången) i glaset när den har sugit åt sig allt vatten sedan sist och sedan ställa ner plantan igen. Inte vattna ovanifrån alltså utan fylla på glaset. Vattna regelbundet. Ungefär en gång om dagen. Undvik kyla och dragiga platser.
Timjan:
Samma sak där. Vattna en liten skvätt dagligen. Här har jag provat lite olika varianter men upplever att det fungerar bäst att vattna ovanifrån. Förvaras i ett genomskilnigt glas på bänken.
Persilja:
Håller sig bäst i kylskåpet med skyddsplasten på. Alternativt att man klipper av dem och ställer stjälkarna i ett vattenglas på bänken och slänger/planterar ut plantan med jorden. (senare alternativet håller endast några få dagar i rumstemperatur.
Dill: Dill som krukväxt går bra att ha framme på bänken i ett glas men klarar sig nog något längre i en plastpåse i kylskåpet. Kan vattnas antingen uppifrån eller underifrån.
Övriga kryddväxter: Hanteras ungefär på samma sätt som ovanstående. Har man färska knippen så förvaras de bäst i en plastpåse i kylen för längst hållbarhet, annars ställ de i ett glas/vas påfyllt med vatten, precis som färska blommor.



Har du några egna tips eller erfarenheter som du brukar göra på? Dela gärna med dig! Eller har du några frågor eller funderingar som du vill ha hjälp med? Hör av dig till mig så hjälper jag gärna till i den mån jag kan, oavsett om det gäller förvaring av något eller tillagning!
1 Anonym:

skriven

blogving byte?

min blogg är

http://mosansliv.blogg.se/

2 kerstin:

skriven

åå nu längtar jag till våren så jag kan fixa min ballkong

3 WWW.CIRCUSBBY.BLOGG.SE:

skriven

WWW.CIRCUSBBY.BLOGG.SE

4 Maria:

skriven

Åh, ljuvligt!

Kommentera här: