KÅLPUDDING




Sch, inga fördomar om kålpudding innan du läst detta! De flesta förknippar nog kålpudding med den som serverades i skolan när man var liten och det är inga minnen man vill väcka upp i onödan, men faktum är att kålpudding inte är så tokigt. Efter att ha bestämt här hemma att laga lite ny mat som vi inte brukar göra så bestämde jag mig igår för att laga kålpudding. Dels för att testa på något jag inte gjort innan, dels ge kålpuddingen en chans igen samt se till så att vi får i oss massor utav nyttigheter. Jag ska inte säga att kålpudding är världens godaste mat för det är det inte men det kan vara gott att göra ibland när man är trött på att alltid laga samma mat som man alltid gör. Jag använder aldrig något annat än nötfärs när jag lagar mat så min kålpudding blev lite fastare i konsistensen än vad den brukar vara så vi gjorde en brunsås till men använder man bland- eller fläskfärs behövs nog inte detta.

4 portioner:
Ingredienser färsfyllningen:
1/2 dl okokt ris
1 gullök
1 msk smör
300 g färs, nöt-bland eller fläskfärs
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 ägg
1 dl vatten

Ingredienser kålblandningen:
1/2 vitkålshuvud ( 500-750 g)
2 msk smör
1 msk sirap
1/2 tsk salt
1 dl vatten

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader. Koka riset enligt anvisning på förpackningen och låt svalna. Skär kålen i små delar och fräs sedan i smöret i en stekpanna. När kålen fått färg, ringla över sirap och salta. Häll även över vattnet och låt eftersteka några minuter. Lägg kålen i ett durkslag och låt vattnet rinna av något.
Skala och hacka gullöken. Fräs i smör i stekpanna några minuter, stäng sedan av plattan och blanda samman lök, ris, färs, salt, peppar, ägg och vatten till en ganska lös färsblandning.
Smöra en ugnssäker form och lägg hälften av kålen i botten av formen. Lägg sedan i färsblandningen och avsluta med resten av kålen på toppen. Grädda i mitten av ugnen ca 45 minuter. Servera tillsammans med potatis och lingon/lingonsylt.

Kommentera här: