KÅLPUDDING

4 portioner:
Ingredienser färsfyllningen:
1/2 dl okokt ris
1 gullök
1 msk smör
300 g färs, nöt-bland eller fläskfärs
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 ägg
1 dl vatten
Ingredienser kålblandningen:
Ingredienser kålblandningen:
1/2 vitkålshuvud ( 500-750 g)
2 msk smör
1 msk sirap
1/2 tsk salt
1 dl vatten
Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader. Koka riset enligt anvisning på förpackningen och låt svalna. Skär kålen i små delar och fräs sedan i smöret i en stekpanna. När kålen fått färg, ringla över sirap och salta. Häll även över vattnet och låt eftersteka några minuter. Lägg kålen i ett durkslag och låt vattnet rinna av något.
Skala och hacka gullöken. Fräs i smör i stekpanna några minuter, stäng sedan av plattan och blanda samman lök, ris, färs, salt, peppar, ägg och vatten till en ganska lös färsblandning.
Smöra en ugnssäker form och lägg hälften av kålen i botten av formen. Lägg sedan i färsblandningen och avsluta med resten av kålen på toppen. Grädda i mitten av ugnen ca 45 minuter. Servera tillsammans med potatis och lingon/lingonsylt.