TONFISKLÅDA



Dålig uppdatering från mig denhär veckan. Har jobbat alla dagar och kvällarna har varit fulla med träning,matlagning och sedan har jag varit helt slut. Detta recept som jag delar med mig av idag är ett gammalt recept som kommer från min farmor som hon har fått i sin tur från någon ännu äldre släkting. Säkert lite uppdaterad på vägen men detta är en lite annorlunda och rolig maträtt som känns modern och nytänkande fast att det är det sista som denna maträtt är. Man ska alltså inte underskatta gamla recept. Jag ska inte höja receptet till skyarna men det är väldigt gott och roligt att testa något nytt samtidigt som det är väldigt enkelt och går relativt snabbt att laga. Ingredienserna är nästan uteslutande basvaror som man (iallafall jag) brukar ha hemma så detta recept är perfekt för en dag av idétorka.


4 port. Du behöver:
6 dl färdigkokt ris
1 burk tonfisk
Skivade champinjoner
1 gullök
Hackad dill
1,5-2 dl matlagningsgrädde
1 dl majonäs
Armoat och grillkrydda
Curry
3 ägg

Gör såhär:
Koka först så att du får 6 dl färdigkokt ris. Hacka gullök och champinjoner, fräs någon minu så att den blir mjuk och får gyllenbrun färg.  Blanda riset tillsammans med champinjoner, lök, tonfisk, hackad dill, armoat och grillkrydda. Lägg sedan denna i en smord form. Blanda i en ny bunke matlagningsgrädde, majonäs och tre äggulor (spara äggvitorna!). Häll detta över tonfiskblandningen i formen. Vispa sedan äggvitorna från tre ägg till hårt vitt skum. Bred detta skum överst i formen och strö lite curry över skummet. Sätt in i ugnen i 175-200 grader i ungefär 20-30 minuter. Skummet ska då vara ganska fast. Servera detta tillsammans med en blandsallad. Receptet är allra godast att äta samma dag som den lagas, dag 2 blir skummet segt.