POLYNEÉR-SMÅKAKOR SOM ÄR BETYDLIGT ENKLARE ÄN MACARONS

Så har väl många börjat komma tillbaka till en vardag efter semestertider denna veckan verkar det som. För min del skulle jag varit ledig och åkt utomlands om allt hade gått som jag hoppats på, men icke. Istället ligger jag hemma och är sjuk sedan några dagar tillbaka, tur är väl iallafall att det inte är något vidare bra väder denna veckan heller då jag ändå måste hålla mig inne.
När allt är som det brukar i min (vår) vardag så är det alltid massa saker uppbokade och planerade vecka ut och vecka in, både på ont och gott. Visst är det roligt att ha mycket saker att göra men ibland vill man bara inte göra något, eller så vill man göra något annat som inte är det som man har planerat. För min del är det allt som oftast nu för tiden som jag inte hinner med att baka. Laga mat och hitta på recept hinner jag eftersom man måste ju äta men bakningen tar stryk. Tur då att min kära farmor har tid till detta och hittar på recept. Häromveckan kom hon med en burk med olika småkakor som hon bakat, ett av recepten ska jag dela med mig av idag. Gudomligt söta små krabater till kakor, och väldans väldans goda. Så för er som har lite tid över eller måste hålla er inomhus för allt regn,här har ni ett bra tidsfördriv från hallongrottans och hennes farmor!
Ingredienser mördeg:
100 g smör
1/2 dl strösocker
1 litet ägg
2 1/2 dl vetemjöl
Ingredienser fyllning:
1/2 dl skållad sötmandel eller nötkärnor
3 dl florsocker
3 små eller 2 stora äggvitor
Gör såhär:
3 små eller 2 stora äggvitor
Gör såhär:
Börja göra mördegen. Blanda samtliga ingredienser till den och forma till en smidig deg. Låt stå kallt en stund. Gör under tiden fyllningen. Mal sötmandeln/nötkärnorna och blanda i en bunke tillsammans med florsockret. Tillsätt sedan äggvitorna och vispa kraftigt så att det blir poröst. Tryck sedan ut degen i formar (gärna hårda formar i aluminium). Fyll sedan på med smeten till 2/3 delar. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca. 15 minuter eller tills de fått färg. Stjälp upp dem varma.