HEMMAGJORD JORDGUBBSSYLT

Finns det något godare än hemmagjord sylt på morgonen till gröten eller filen om man inte har dom små rackarna kvar i bärform såklart? Nu såhär på slutet av sommaren har vi börjat konservera och bunkra upp för fullt inför den burriga höst och vintersäsongen då vi inte kommer att se en enda jordgubbe, kantarell, färskpotatis eller blåbär.
Bär i alla former är toppen att ha hemma i frysen. Blir man sugen på paj är det enkelt att fixa och är man sugen på saft eller sylt är det ännu enklare. Faktum är att det går fortare att göra en sats med sylt än vad det tar att göra en paj, vad finns det då för ursäkt att köpa sylt med massa konserveringsmedel och andra onödiga ingredienser? Från start till slut så har du en hemmagjord sylt på under halvtimmen! Du kan göra den nu, du kan göra den senare i höst eller en sats nu och en när den är slut för ännu färskare sylt! Löjligt god är de enda rätta ordet för den!
Du behöver för 2 burkar:
1 kg frysta jordgubbar
0.5 kg syltsocker med pektin (5 dl)
0.5 tsk citronsyra
Gör såhär:
Tina jordgubbarna något och mosa eller hacka sönder jordgubbarna i något mindre bitar. (självklart efter eget tycke om man vill ha hela gubbar i sylten). Lägg sedan i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt syltsockret och rör om. Koka under omrörning i 2-5 minuter och skumma sylten noga under hela koktiden. (Ta bort allt överflödigt skum som samlas på ytan) Rör ner citronsyran. Häll upp sylten på varma och rengjorda burkar,förslut. Försvara svalt och mörkt.
För att se om sylten får rätt konsistens så ta en tesked med sylten och lägg på en assiette i kylskået tills den kallnat. Där ser du konsistensen på hur din sylt blir. (vi kokade i nästan 5 minuter nu senaste satsen).
