KANTARELLRISOTTO MED LÖVBIFF



I helgen var vi ute och plockade svamp. De ligger inne i pannrummet i Örby och torkar för fulla muggar. Två stora fulla korgar nyplockad svamp och nu är det knappt 1/5 kvar..  Svamp är något som jag har i nästan alla maträtter men det är inte ofta svampen hamnar i centrum i en maträtt men idag tänkte jag ge er ett recept där svampen är en viktig ingrediens, nämligen i risotto.  Risotto är inte något jag äter ofta och speciellt inte till vardags men förra veckan gjorde jag ett recept som var både bra vardagsmat och enkelt att göra. Här kommer en nyttigare variant av risotto som passar utmärkt en onsdag som denna. 

INGREDIENSER
2 dl Avorioris
1 schalottenlök
1 msk smör
1 st hönsbuljongtärning
4-5 dl vatten
salt och svartpeppar
0.5-1 dl parmesanost
200 g kantareller eller annan valfri svamp
Persilja

RISOTTO
Finhacka schalottenlök och fräs i smör tills löken blir mjuk. Tillsätt riset och stek i ca 2-3 minuter glansigt. Smula ner hönsbuljongtärningen. Tillsätt sedan vattnet i omgångar och rör om hela tiden. Låt riset suga upp all buljong innan mer hälls på. Om man önskar kan man också hälla på 0,5 dl vitt vin för mer smak, men detta är inget måste. Småkoka på låg värme i ca 20 minuter.Fräs svampen i en egen stekpanna tillsammans med lite salt och peppar. När riset börjar kännas smjukt, riv över parmesan och blanda runt. Krydda med salt och peppar, även lite persilja är gott tillsammans med svampen.

LÖVBIFF
Salta och peppra lövbiffen. Smöra på ena sidan lite senap. Vik ihop och stek ca 2 minuter på var sida. Servera tillsammans med risotton.