FÄRSKOSTFYLLDA JÄRPAR

Sitter just nu och tar en välförtjänt paus i mitt pluggande. Håller på med bokföring för tillfället. Roligt men mättande. Och på tal om mättande så kommer här ett alldeles fantastiskt gott recept! Jag har aldrig gjort järpar förut och heller inte ätit de särskilt mycket. När jag var nyopererad åt min familj det en dag och jag blev så vansinnigt avundsjuk och fick en stor längtan efter detta och tänkte att så fort jag blir frisk ska jag ge mig på att göra detta. Sagt och gjort, i veckan skedde det- och vad gott det blev! Köttbullar i all ära men detta blev väldigt bra. Till detta gjorde jag en såkallad raketsås som passade alldeles utmärkt till!
TILL FYRA PORTIONER BEHÖVER DU:
800 g nötfärs(blandfärs för den som vill)
1 st gullök
salt, svartpeppar, vitpeppar
0,5 dl ströbröd
1 dl vatten
1 st ägg
1 paket färskost(jag hade med vitlökssmak)
RAKETSÅS FYRA PORTIONER:
3-4 dl matlagningsgrädde
Kalvfond
Svartvinbärsgelé
Salt, svartpeppar
Maizenamjöl
TILLBEHÖR:
Potatis
Morötter
Sallad
GÖR SÅHÄR:
Skala och koka potatis och morötter i varsin kastrull. Finhacka löken. Blanda nötfärs,gullök, salt, peppar. Blanda i ägget. Blanda ströbröd och vatten i en separat skål. Blanda i ströbrödblandningen i färsblandningen. Rör om. Platta ut färsen till runda biffar och lägg en klick färsost i mitten. Rulla ihop och forma till en järp samt se till att färsen täcker färskosten. Stek järparna i smör tills de får fin gyllenbrun färg. Lägg de på tallrik och låt stekspadet vara kvar(iallafall hälften). Häll i grädde, salt och peppar. Blanda även i svartvinbärsgelé så att allt smälter till en slät sås. Smaka av och krydda efter tycke. Red sedan såsen med maizenamjöl till önskad tjocklek. När du är nöjd med såsen så sila den för att få den helt slät. Servera alltsammans med en grönsallad.
skriven
så gott det låter, järpar e jäkligt gott :)