Grissinipinnar med lufttorkad skinkaFörsta gången jag smakade en variant av dessa pinnar var förra sommaren. Det ursprungliga receptet kommer ifrån Ernst Kirchsteiger och innehåller inte riktigt samma ingredienser som jag ger nedan men ifrån honom kommer inspirationen. Dessa grissinipinnar passar utmärkt att bjuda på antingen till drinken, till buffén eller som aptitretare.

Ingredienser:
Deg

50 gram jäst
3 dl vatten
50 gram smör
2 tsk salt
1 tsk socker
ca 8 dl vetemjöl

Fyllning:

3 st äggulor
200 gram lufttorkad skinka (jag använde serranoskinka)
Färsk timjan
1.5 dl riven ost
Flingsalt

Gör såhär:

Smula jästen i en degbunke och  blanda tillsammans med vatten(37 grader) tills jästen löst upp sig. Dela smöret i små bitar och tillsätt resteraden ingredienser för degen i bunken. Arbeta till en fin deg och låt jäsa under bakduk 40 minuter.

Efter degen har jäst, kavla ut degen tunt till en rektangel. Pensla äggulan över degen. På ena halvan av degen lägger du lufttorkad skinka, på andra halvan-timjan och flingsalt. Var sparsam med flingsaltet, skinkan ger mycket salt smak.  Ringla sedan riven ost över båda halvor.
Vik försiktigt ena sidan av degen och lägg över den andra. Skär sedan smala strimlor av degen och snurra några varv. Lägg på bakplåtspapper och grädda i ugnen på 175 grader i ungefär 15 minuter, tills degen fått gyllenbrun färg och blivit knaprig. Tiden kan variera beroende på tjocklek på snurrorna.
Låt sedan svalna på galler.

Dessa grissinipinnar serveras bäst ljumna och går utmärkt att frysa in och ta fram vid nästa tillfälle.


(Dessa kommer att provsmakas på lördag så den som kommer får bedöma!)