LÄTTSTUVAD SPETSKÅL MED TRYFFEL



Kål i alla dess former är såå gott! Har fått dille på varenda liten kål-sak den senaste tiden och kan klämma in lite kål i nästan all rätter, oavsett vad det är. Min senaste favorit i kålvärlden är ändå spetskål. Den fungerar lika bra i en fisksoppa som i en sallad. Idag tänkte jag bjuda på ett kål-tillbehör med smak av tryffel. Är man inte förtjust i tryffel eller heller föredrar exempelvis citron eller chili så tror jag det går precis lika bra att byta ut alternativt utesluta. Vanligtvi när jag brukar göra detta recept brukar det serveras till en stek, men som sagt, det är bara fantasin som sätter gränserna denna gången. Receptet kan göras i ett eller två steg. Såsen kan förberedasoch endast värmas på vid servering alternativt om man gör allt med detsamma. 
 
LÄTTSTUVAD SPETSKÅL MED TRYFFEL, 4 portioner
700 g färsk spetskål
50 g smör
1 dl vetemjöl
3 msk mjölk
2 dl matlagningsgrädde
2 dl turkisk yoghurt
1 tsk tryffelolja (kan uteslutas eller ersättas med annan smak)
1 1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1/2 kruka färsk dill
1/2 krm cayennepeppar
 
Gör såhär: Grivhacka kålen i bitar. Låt koka upp hastigt i saltat vatten (tills den mjuknar något). Låt kålen rinna av i durkslag. Smält smör i en kastrull och blanda ner mjölet tills det blir en smet och det inte får några mjölklumpar. Tillsätt sedan mjölk och grädde och låt alltsammans sjuda i ca. 10 min tills såsen börjar att tjockna. Rör sedan i yoghurten, tryffeloljan, salt, svartpeppar och cayenne. Hacka dillen. Tills hit kan du förbereda innan. När det är dags för servering gör följande steg: Värm såsen och blanda i kålen och dillen i såsen. Rör om och smaka av med salt och kryddor. 

Kommentera här: