CHILI-ETT LÅNGKOK

 
 
Tacos i alla ära, grytor i all ära men en chili.... Nog för att jag klarar av stark mat i viss mån men en chili är för stark att äta rakt upp och ner för min del. Men till tillbehören man har till (tack för att Gräddfilen är uppfunnen) så är det inga problem att äta en chili. Man kan välja att äta det på flera olika sätt, antingen i ett tortillabröd eller alla tillbehör på tallriken och äta lite av varje, det går bra vilket som. Att laga chili är troligtvis något som de flesta som inte är hajar i köket blir rädda för att göra i tron om att det är "för komplicerat för mig" men saken är den att det är inte ett dugg svårt. Det enda som krävs är egentligen att du har tid för det är aktiv matlagning då man måste röra om då och då under några timmar men därefter har du något som är såååååå gott! Perfekt att göra en regnig helgdag nu i Januari!
 
 
CHILIGRYTA
ca. 1 kg högrev
2 st gula lökar, grovt hackade
4 st vitlöksklyftor, grovt hackade
1-2 st färsk röd chili med kärnor, skivad
1 msk malen spiskummin
1 tsk rökt paprika/paprikapulver
1 msk socker
1-2 msk torkade chiliflingor
1 msk torkad oregano
2 msk vetemjöl
2 st lagerblad
2 msk tomatpuré
2 msk koncentrerad kalvfond
salt
ca. 2 st 33 cl burkar öl
 
TILLBEHÖR
Sallad
Tomat
Rödlök
Jalapenos
Riven ost
Gräddfil
Nachochips/ tortillabröd
 
Gör såhär: Dela köttet i mindre bitar. Bryn köttet i olja tills de får en fin yta. Tillsätt sedan lök och färsk chili. Blanda kryddorna i en separat skål, vänd ner kryddblandningen i grytan. Stek ytterligare någon minut. Tillsätt kalvfond och häll i öl så att det täcker köttet. Tillsätt slutligen lagerblad och tomatpuré i grytan. Koka sedan chilin på medelvärme i 3-4 timmar eller tills köttet faller sönder. Rör om då och då under tiden för att det inte ska bränna fast i botten på grytan. Smaka av med salt och servera sedan tillsammans med tillbehören. 
 
 

Kommentera här: