MASTIG CHOKLAD-CHEESECAKE MED BAILEYS

 
Så har P fyllt år i år igen. Eftersom hans favorit är choklad, alla kategorier, var valet ganska självklart. Eftersom vi inte hade lust att baka hela födelsedagen valde vi (läs jag) att göra ett recept som gick att förbereda och detta passade utmärkt. Skräms inte för att det ser krångligt ut, det enda som krävs är olika bunkar för att blanda i, sedan vänta för att det ska frysa och sedan är det bara till at frossa loss i. Den är ganska amstig ska tilläggas och det behövs ingen stor bit så den räcker till många eller länge om man är färre som delar på den:)
 
10 timmar innan tillverkningen av tårtan börjar på riktigt: 
Steg 1: Chokladgrädde (görs dagen innan cheescake:en)
200 g mörk choklad
6 dl vispgrädde
1 dl Baileys (original eller mint)
 
Gör så här: Lägg i grädden och baileys i en kastrull på låg värme, den får absolut inte börja koka för då skär sig grädden när den ska vispas vid ett senare moment. Dela sedan chokladen i mindre bitar och rör ner dem i grädden och rör tills de smält, hela tiden på mycket låg värme. Häll sedan upp den i en skål och ställ i kylskåpet i minst 10 h.
 
Efter 10 timmar:
Nu behöver du ha tre stycken bunkar för att göra själva cheesecaken. 

Steg 2:
6 äggvitor
Vispa äggvitorna till ett vitt ganska hårt skum med elvisp. 

Steg 3: 
6 dl chokladgrädde (den du smälte på plattan för 10 timmar sedan).
Vispa grädden ganska hård.

Steg 4
6 äggulor
4 dl socker
200 g philadelphiaost
1 tsk bourboun vaniljpulver/2 tsk vaniljsocker
1 msk kakao
Börja med att vispa äggulor och socker vitt och pösigt. Tillsätt sedan vaniljsocker och kakao i smeten och vispa tills allt är väl blandat. Avsluta med att vispa ner philadelphiaosten tills smeten är helt slät och inga klumpar av osten finns. 

Steg 5
Dags att göra kakbotten. 
200 g digestivekex
50 g smör, rumstempererat
Blanda samman och tryck sedan ut botten i en rundad form med avtagbara kanter. 

Steg 6
Vänd ner chokladgrädden (steg 3) i smeten med äggulor och philadelphiaost bland annat (steg 4). Blanda väl och vänd sedan ner den vispade äggvitan i buneken (steg nummer 2). Täck kakan med folie och ställ in i kylskåpet i minst ett dygn innan servering så den absolut hinner frysa helt. Vid servering, toppa gärna med några rejäla nävar center.

 

Kommentera här: