Inlagd gurka-västeråsgurka
Brukar sedan några år tillbaka göra egen inlagd gurka att bunkra upp med inför hösten men varje gång tar dem slut för fort så i år gjorde vi en ännu större omgång. Vi provade också på ett nytt recept som min kära farmor postade till mig förra året som jag inte hann prova på då. Tidigare recept jag har lagt upp här på bloggen på inlagd gurka har varit snabba, detta kräver lite mer tid  än tidigare men det innebär ändå att det går snabbt att göra. Och med tanke på att det är så lätt att göra så borde det nästan vara förbjudet att köpa inlagd gurka i annat än i nödfall med tanke på hur mycket godare det också är!!

Ingredienser inlagd gurka
2 kg västeråsgurka
4msk senapsfrön (hälften gula,hälften bruna eller en och samma färg)
1kg strösocker
2.5dl ättikssprit
1 1/4 liter vatten
Dillkronor (ca. En krona per burk)
3 st vitlöksklyftor (kan uteslutas)

Gör såhär: Borsta gurkorna ordentligt. För saltlag: Blanda salt och vatten och rör om tills saltet har smält. Lägg i gurkorna hela och låt stå och dra i några timmar, gärna över natten (men all tid är bättre än ingen tid i saltlagen). Slå sedan av saltlagen och låt gurkorna rinna av något. Skiva gurkorna i valfri tjocklek. 
Blanda sedan samman senapsfrön tillsammans med socker, ättika och vatten i en bunke. Lägg i de skivade gurkorna i vätskan och rör om försiktigt. Lägg sedan ett lock över, låt stå några timmar, även här går det utmärkt att låta det stå över natten. Fördela sedan gurkorna i rengjorda glasburkar med förslutningsbart lock, fyll på med vätskan, klippta dillkronor och eventuellt grovhackad vitlök. Förvara svalt i kylskåpet. 
1 Ulf christofersson:

skriven

Hur mkt salt????

Kommentera här: