MOULES MARINIERES- KOKTA MUSSLOR I VITT VIN



Havets läckerheter- jag är deras största fan! Musslor, räkor, kräftor- allt smakar ju gudagott, antingen som de är eller till några få ingredienser. För två helger sedan åt vi skaldjur för en hel armé och provade på att göra en musselsoppa på färska musslor. Det måste vara världens lyxigaste snabbmat för det är färdigt innan man hunnit blinka och smakar något fantabulöst gott! Receptet är helt och hållet följt utav Per Morbergs denna gång!


Förrätt för fyra personer/huvudrätt för två:
1 kg blåmusslor
4 schalottenlökar
4 vitlöksklyftor
1/2 fänkål
1 morot
1 1/2 dl olivolja/rapsolja
4 dl torrt vitt vin
2-3 msk färsk timjan
10 pepparkorn
1 lagerblad
1 tsk salt
2,5 dl vispgrädde/matlagningsgrädde

Färsk persilja till garnering


Såhär går du tillväga:
Skölj och borsta musslorna ordentligt och släng dem som intestängs när du knackar på dem eller är trasiga. Finhacka schalottenlök, vitlök och fänkål och strimla moroten med en skalare. Värm en stor kastrull så den är stekhet och häll i oljan så den börjar att puttra (går snabbt). Häll i musslorna och blanda ner löken, vitlöken,fänkålen och moroten. Tillsätt sedan vin och tillsätt kryddorna och saltet. Låt allt koka upp och koka sedan på hög värme i 6-7 minuter. Häll i grädden och eventuellt lite mer vin i slutet av koktiden. Smaka av med salt och peppar. Häll sedan upp allt i en skål och släng de musslor som inte har öppnat sig. Strö över persilja och servera till ett färsk bröd som du kan doppa i soppan. Servera soppan tokhet!