RECEPT FÖR HJÄRNAN

 
 
Så kanske man kan säga att sensommaren är här då. De flesta är tillbaka efter semestern och man försöker sig så smått komma in i en vardag. Många nya löften och riktlinjer om hur man vill leva och man ska "starta om" eller "börja på ny kula". Jättebra tänk och förändringar är bra men.. Problemet är ofta att man gör för stora förändringar och förändrar en vardag alldeles för snabbt vilket oftast resulterar i att man istället för att komma in i det ordentligt tröttnar eller inser att det är en för stor förändring som inte får resten av vardagen att gå ihop. A och O är planering, men även att inse att man inte kan förändra ett mönster som man levt efter länge bara på en natt när helgen övergår i måndag. Man får börja med små steg och inte brådska fram, oavsett vad det är för slags förändring du vill göra i ditt liv. Börja cykla till och från jobbet, börja laga mer mat, träna eller liknande. Börja i små och rimliga doser som gör att det kan bli långvarigt, annars kommer det hela sluta med att du efter nyår får börja om med samma målsättning som nu utan att du har nått ens ett steg i rätt riktning. 
 
Om du i höst  har som målsättning att du vill börja laga mer mat och inte äta så mycket ute och få koll på vad du stoppar i dig kommer här lite tips:
 
Gör matsedel & handlelista. Genom att göra en matsedel kan du inhandla just de ingredienser du behöver och du undviker att köpa på dig alldeles för mycket mat som bara blir liggande som du sedan får slänga. Detta resulterar i att du undviker spontanköp och dendär chokladbiten som gärna slinker ner i korgen och bäst av allt-det blir billigare för dig eftersom du endast handlar det du ska och beheöver!
 
Var flexibel. Att man har handlat ingredienser för något betyder inte att det är skrivet i sten att du ska laga just det. Släng ihop något annat om du hellre känner för det, men då har du iallafall ingredienser till något hemma.
 
Planera. Ta upp kött ur frysen kvällen innan så hinner det tina lagom tills det är dags att laga, då går det snabbt och smididgt. Att dessutom ha planerat ungefär vad du ska laga innebär också att du sparar tid och slipper tänka just då vad man ska hitta på och äta idag. Detta gör det hela mycket roligare när det inte blir ett jobbigt moment att behöva vara kreativ.
 
Gör matlådor. När du ändå lagar, laga så att det räcker till fler måltider. Lunchlådor eller frys in. Orkar du bara inte laga något en dag, ja, då har du redan något gott hemma att ta fram istället för att beställa en pizza.
 
Inga konstigheter och man behöver inte vara ett snille för att veta detta men ibland kan det vara bra att få en liten uppfräschning av det hela. Det är inte jobbigt att laga mat, det är roligt! :)
 

Kommentera här: