HUSMAN- SMAKRIK KÖTTFÄRSLIMPA




Vilken vecka! Är hemma hos mina föräldrar och röjer hela denna veckan. Hittills har dagarna börjat vid 07.30 med en timmes promenad och sedan har vi varit i full gång ända till 20-21 på kvällen. Tre släpkärror har slängts på tippen och än är det mycket kvar. Man blir nästan rädd för vad mycket som bara ligger och inte används. Igår var också farmor och farfar här och sydde gardiner, kuddfordral, satte upp ny ytterdörr m.m. så de sker ändå mycket förändringar. Just i detta nu tvättar jag gamla dockkläder tillexempel. Ja, ni förstår att det är en rejäl förbättring och förändring som sker här, men med högt tempo. Igår lagade farmor dagens recept hos hallongrottans. Klassisk och enkel husman som går utmärkt att äta både varm som kall. Lite mer variation än att rulla köttbullar och de som är bra med denna förrutom att den är väldigt god är också att den sköter sig själv medan du gör något annat. Passa på att göra en stor sats när du ändå gör eftersom de går utmärkt att frysa in.
Och nej, denna smakar inte som den som serverades i bamba när man var liten!

Du behöver:
1 kg nötfärs
1.5 gul lök
ca. 1 dl ströbröd
ca. 0.5 dl mjölk
ca. 2 msk potatismjöl
Aromat
Salt
Vitpeppar

Gör såhär:
Lägg ströbrödet i mjölken så att det blir som en tunn gröt.  Låt stå i ca 15 minuter och rör sedan ner potatismjölet. Sätt på ugnen på 200-225 grader. Finhacka den gula löken och blanda tillsammans med nötfärsen, armoat, salt och vitpeppar i en bunke. Tillsätt ströbrödblandningen i färsröran och blanda ordentligt. Forma sedan till två limpor och strö lite torrt ströbröd över. Lägg limporna i en smord ugnssäker form och grädda på nedre delen av ugnen i ca. 30-45 minuter. Om den inte fått så mycket färg så höj värmen på slutet. Skiva upp och severa tillsammans med potatis, brun sås, en blandsallad, lingon och saltgurka.

Kommentera här: