STARTA EN SURDEGSGRUND




"Nu räcker det inte längre med att man är duktig och bakar egna frallor/bröd utan nu ska man dra det ett steg ytterligare och avancera, allt för att imponera". Så gick mina första tankar när det handlar om surdeg men idag har jag en helt annan uppfattning. Saken är den att i ett surdegsbröd behöver man ingen jäst utan man "bildar det själv" genom att tillsätta en liten klick av en sudegsgrund i degen varje gång man ska baka.
Det finns också en rad fördelar med ett surdegsbröd kontra ett "vanligt" bröd.
Surdegsbröd har ett lågt gi-värde,har en längre hållbarhet samt en längre mättnadskänsla. De kan tyckas lite krångligt med att starta en surdegsgrund eftersom de tar tid men när man väl kommit igång så har man sin surdegsgrund i all evighet om man så vill. Det finns mängder av olika recept på hur man startar en surdeg men jag har valt en surdeg gjord på rågmjöl och utifrån den surdegsgrunden är mina recept på bloggen. Receptet kommer ifrån Martin Johansson med bloggen Pain de Martin. Såhär går man till väga:

Dag 1, kvällen
1 msk rågmjöl (använd gärna ekologiskt- de bruka ha bättre förutsättningar att få igång degen)
2 msk vatten
Rör ihop mjöl och vatten i en glasburk med skruvlock. Lägg på locket(men skruva inte på det!). Ställ bruken på någor varmt ställe(22-25 grader gärna), exempelvis över kylskåpet. Låt burken stå där i två dygn innan man gör nästa steg men skaka försiktigt burken både morgon och kväll till det är dags för nästa steg).
Dag 3, kvällen
1 msk rågmjöl
Tillsätt mjölet i burken och rör om försiktigt. Låt stå över natten.
Dag 4, morgon
2 msk rågmjöl
2 msk vatten
Tillsätt mjöl och vatten i degen och låt stå över dagen.
Dag 4, kvällen
När surdegen har rest sig och blivit bubblig i konsistensen samt när den doftar milt syrligt är den klar. Nu kan man antingen välja att starta att göra ett recept( de flesta recept utgår från att man tillsätter surdegsgrund tillsammans med några andra ingredienser som skall vara med, sedan låter man den stå och dra sig över natten innan man börjar baka. Kan eller vill man inte baka just då kan man välja att skruva på locket och ställa in burken i kylskåpet.
Behandling av surdegsgrunden:
Surdegsgrunden behöver "matas" ca en gång i veckan. Ta då ur den ur kylskåpet och låt stå i rumstemperatur en stund. Mata den sedan med lika delar rågmjöl som vatten(exempelvis 1 msk rågmjöl+ i msk vatteb). Rör om coh se till att den bubblar. Sedan är det bara att ställa in den i kylskåpet igen och ta fram den när den ska användas. Seså, det var väl inte så svårt? :)

Kommentera här: