FOCACCIA




Nu var det ett tag sedan sist. Vi har varit i Grekland och kom hem i måndags och sedan dess har dagarna rusat iväg. Snart är man tillbaka in i vardagen och allt vad det innebär. Hösten är väl kanske inte riktigt på ingång ännu men helt ovälkommen kan jag inte påstå att jag tycker att den är. För visst är det ganska mysigt när löven faller, de är mörkt ute och man sitter inne med massa tända ljus och en varm kopp te.

Typsik höstmat för mig är soppa. Det är fantastiskt gott att äta soppa på hösten när man är lite frusen och tillbehör till soppan är självfallet ett nybakat bröd! Enkelt, snabbt och okomplicerat är focacciabrödet- supergott är det också. Mina focacciabröd blir aldrig likadana eftersom jag brukar välja fyllning efter vad vi har hemma och det gör ju brödet ännu roligare!

Ingredienser:
Bröddeg för en långpanna (går utmärkt att frysa in men är såklart godast färsk)

1/2 paket jäst
4 dl ljummet vatten
1/2 tsk salt
1/2 dl olivolja
1 liter vetemjöl

Dagens fyllning var följande:
Flingsalt
Lite grovhackat svartpeppar
Soltorkade tomater
Grovhackad basilika
Smakrik lagrad ost

Andra exempel på fyllningar:

Flingsalt
1 dl urkärnade kalamataoliver
2 kvistar färsk rosmarin

Flingsalt
Soltorkade tomater
Fetaost

Flingsalt
Gullök
Gör såhär: Hacka löken fint och bryn i stekpanna tillsammans med olivolja. När den fått gyllenbrun färg strör du över den tillsammans med flingsaltet över focaccian.



Gör såhär:

Lös jästen tillsammans med vatten. Blanda sedan ner resten av ingredienserna och arbeta för hand eller i bakmaskin till en smidig deg. Låt den jäsa under bakduk i 30 minuter. Lägg över degen på en ugnsplåt på bakplåtspapper och tryck ut den över plåten. Strö flingsalt över. Gör sedan små hål i degen och lägg i valfri fyllning. Om man vill kan ringla lite olivolja över degen innan den åker in i ugnen. Grädda´sedan brödet i ugnen i ca 20-25 minuter på 225 grader.



Kommentera här: